Makaron z awokado to wyjątkowo syte i szybkie w przygotowaniu danie o wyjątkowym smaku. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie tego zdrowego owocu.
Dlaczego warto jeść awokado? Ze względu na jego niezwykłe właściwości odżywcze.
Awokado bogate jest w wit. A, K, B i E, ma właściwości przeciwzapalne, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, dobrze wpływa na nasz wzrok. Jest skarbnicą potasu (zawiera go więcej niż banany), kwasów omega-3 i kwasu foliowego (który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i naszego serca).
Awokado zawiera dużo kalorii, natomiast nie należy się tym przejmować, ponieważ są to kalorie pełne wartości odżywczych. Badania wykazują że awokado przyczynia się do szybkiego spalania tłuszczu.
Awokado ma również swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym - jego składniki pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek.
Nie pozostaje nam nic innego, jak włączyć awokado do naszej diety.
Składniki:
300 g makaronu kukurydzianego
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente.
2. Awokado obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć ok 7 minut.
4. Suszone pomidory pokroić. Dodać do awokado.
5. Makaron dodać do zawartości patelni. Smażyć ok. 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jem awokado często :) z makaronem jeszcze nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie dobrane składniki! Czosnek, suszone pomidory i awokado...mniam, palce lizać! Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńnie rozumiem 3 i 4 punktu, dusić awokado i potem jeszcze raz go dodać?
OdpowiedzUsuńPokrojone suszone pomidory (ptk 4) należy dodać do awokado (ptk 3) :) Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam dzisiaj. Wyszło pyszne! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńto danie to jedna z najpiękniejszych rzeczy jakie w życiu jadłam! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń