Dzisiaj tłusty czwartek, także okazja do wypróbowania kolejnego przepisu na pączki.
Pączki wychodzą rewelacyjnie, są puszyste, rozpływają się w ustach.
TAKŻE DO DZIEŁA... SMAŻYMY PĄCZKI!!!
TAKŻE DO DZIEŁA... SMAŻYMY PĄCZKI!!!
Składniki na ok. 20 sztuk:
600 g mąki pszennej
3 jajka
100 g roztopionej margaryny
70 g cukru
pół łyżeczki soli
250 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
kieliszek wódki
olej, do smażenia
marmolada z dzikiej róży
3 jajka
100 g roztopionej margaryny
70 g cukru
pół łyżeczki soli
250 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
kieliszek wódki
olej, do smażenia
marmolada z dzikiej róży
Sposób przygotowania:
1. Zrobić rozczyn (wymieszać drożdże z letnim mlekiem i łyżką mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Przesiać mąkę. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, cukier, rozczyn, wódkę. Wyrobić wszystkie składniki, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze parę minut. Odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
3. Ciasto wyłożyć na oprószony blat. Rozwałkować na ok 1,5 cm i wykrawać pączki szklanką. Odłożyć na oprószony mąką blat i pozostawić do wyrośnięcia.
4. Smażyć pączki w oleju rozgrzanym do 175 st. C po 2-3 minuty z każdej strony.
5. Po usmażeniu nadziewać marmoladą i lukrować.