czwartek, 21 maja 2015

Ciastka z płatkami owsianymi, słonecznikiem i daktylami

Macie ochotę na coś słodkiego i zdrowego? Wypróbujcie przepis na  bezglutenowe (jeżeli używamy płatków owsianych bezglutenowych) ciasteczka z płatkami owsianymi, słonecznikiem i daktylami. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu. Sprawdzają się doskonale jako słodki dodatek do kawy czy przekąska w ciągu dnia.

Składniki:


1 szklanka płatków owsianych,

1 szklanka daktyli,

pół szklanki ziaren słonecznika,

łyżka miodu,

cynamon.


 

Sposób przygotowania:


1. Daktyle namoczyć na ok. 1 godzinę w wodzie.

2. Do daktyli dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika, miód i cynamon. Zmiksować na gładką masę.

3. Uformować ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

 

SMACZNEGO!



7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasteczka! mało składników max smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż naszła mnie ochota na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zdrowe alternatywy dla kupnych ciasteczek. Przepis już zapisałam i z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie proste owsiane ciasteczka są pyszne, a najlepiej smakują w towarzystwie koktajlu owocowego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna przekąska - wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciastka kojarzą mi się ze szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń