czwartek, 30 kwietnia 2015

Chałwa słonecznikowa.

Domowa chałwa z ziaren słonecznika z dodatkiem miodu bez sztucznych dodatków, to doskonała i zdrowa przekąska w ciągu dnia.
W ziarnach słonecznika  znajdziemy wit. A, D, B6 a także potas, wapń, cynk i żelazo.
Chałwa nie jest pracochłonna, wystarczy podprażyć ziarna słonecznika, zmielić je w młynku do kawy, połączyć z miodem i  wartościowy smakołyk gotowy.

 

Składniki:


szklanka ziaren słonecznika

2 łyżki miodu

 

 

 




Sposób przygotowania:


1.Ziarna słonecznika podprażyć na patelni. Zmielić w młynku do kawy.

2. Miód rozpuścić w garnuszku. Połączyć z masą słonecznikową. 

3. Masę umieścić w silikonowych foremkach lub do pojemnika. Wsadzić do lodówki na ok. 1 godzinę.

SMACZNEGO!

1 komentarz: