poniedziałek, 22 września 2014

Ciastka żytnie z mąką ryżową i słonecznkiem

Ciasteczka z płatkami żytnimi, z mąką ryżową bezglutenową i ziarnami słonecznika z małą ilością cukru to niezły zastrzyk energii w ciągu dnia. Ciasteczka są proste w wykonaniu, aromatyczne, a co najważniejsze bez sztucznych dodatków, ulepszaczy i PSZENICY. 

 

Składniki:

1 i 1/3 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka płatków żytnich

1 szklanka ziaren słonecznika

200 g masła

50 g cukru 

1 łyżka miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego


Sposób przygotowania:


1.  Słonecznik uprażyć na patelni.

2. Masło utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, płatki żytnie, proszek do pieczenia i słonecznik. Zagnieść ciasto. 

3. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 15-20 minut.



SMACZNEGO!