Składniki:
Spód:
337 g mąki
szczypta soli
4,5 łyżki kakao
100 g cukru
cukier waniliowy
210 g margaryny
2 jajka
Mus czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietanki kremówki 30%
150 g masła
4 jajka
300 g cukru
4 łyżki kakao
Dekoracja:
200 ml ubitej śmietany kremówki
wiórki z czekolady
Sposób przygotowania:
Spód:
1. Składniki na ciasto wsypać do miski. Zagnieść. Powstałą kulę wsadzić do lodówki na godzinę.
2. Formę do tarty posmarować masłem. Wyłożyć dno i boki ciastem.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C 25 minut.
Mus czekoladowy:
1. Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zdjąć z palnika i wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Zamieszać.
2. Masło utrzeć z cukrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodawać po 1 jaku. Na koniec dodać kremówkę z czekoladą.
3. Masę wylać na kruchy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st C przez godzinę aż masa zastygnie.
Dekoracja:
Tak przygotowane ciasto można odłożyć na noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.