Składniki dla 4 osób:
250 g mrożonego szpinaku
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
250 g sera twarogu
200 g sera feta
2 jajka
200 g śmietany 18%
200 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.
2. Ziemniaki obrać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Odcedzić. Pokroić na cienkie plasterki.
3. Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać połowę twarogu, połowę fety,połowę śmietany, jajka, gałkę muszkatołową, oregano, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać.
4. Formę żaroodporną posmarować masłem, położyć połowę ziemniaków, nadzienie szpinakowo - serowe, na wierzch posypać wymieszany pozostały twaróg, fetę i śmietanę. Położyć drugą połowę ziemniaków, posypać starty ser i oregano.
5. Wstawić do piekarnika na 180 st. C na 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz