poniedziałek, 12 listopada 2012

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

 

 Składniki dla 4 osób:


250 g mrożonego szpinaku

1 kg ziemniaków

2 łyżki masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka oregano

250 g sera twarogu

200 g sera feta

2 jajka

200 g śmietany 18%

200 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania:


1. Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.

2. Ziemniaki obrać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Odcedzić. Pokroić na cienkie plasterki.

3. Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać połowę twarogu, połowę fety,połowę śmietany, jajka, gałkę muszkatołową, oregano, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać.

4. Formę żaroodporną posmarować masłem, położyć połowę ziemniaków, nadzienie szpinakowo - serowe, na wierzch posypać wymieszany pozostały twaróg, fetę i śmietanę. Położyć drugą połowę ziemniaków, posypać starty ser i oregano.

5. Wstawić do piekarnika na 180 st. C na 40 minut.




SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz