wtorek, 6 listopada 2012

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki:

800 g ziemniaków

 150 g kiełbasy żywieckiej

cebula

czosnek

śmietana 12%

150 g sera żółtego

przyprawa do ziemniaków

SOS:

 Zrobić zasmażkę (mąka+woda). Szklankę wody, śmietanę i zasmażkę zagotować. Dodać przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz.

 


Sposób przygotowania:

 

1. Ziemniaki obrać. Gotować 10 minut w posolonej wodzie.


2. Cebulę i czosnek pokroić. Podsmażyć na patelni.


3. Podsmażyć kiełbasę żywiecką. Ser zetrzeć na tarce.

4. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę i kiełbasę ułożyć na ziemniaki. Czynność powtórzyć: ziemniaki, cebula, kiełbasa.

Na całość wyłożyć ziemniaki, posypać serem i zalać sosem.


5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C 40 minut.



SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Pyszna zapiekanka, robiłam podobną wg Okrasy(kuchnia lidla) z dodatkiem jeszcze grzybów, pychota:)

    OdpowiedzUsuń