Składniki:
190 g masła
2 i 1/4 szklanki mąki
50 g drożdży
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
200 g kwaśnej śmietany 12%
Nadzienie: marmolada
Sposób przygotowania:
1. Z śmietany, drożdży i cukru robimy rozczyn, pozostawiając do wyrośnięcia.
2. Mąkę z posiekanym masłem i cukrem waniliowym wyrabiamy dodając rozczyn. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce całą noc.
3. Kolejnego dnia ciasto wyrabiamy. Należy je rozwałkować, wyciąć koła i podzielić je na 8 części (tak jak pizzę) Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczką marmoladę i zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta.
4. Rogaliki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 15-20 minut.
Z przepisu wyszły mi 24 rogaliki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz