sobota, 10 listopada 2012

Rogaliki

Składniki:


190 g masła

2 i 1/4 szklanki mąki

50 g drożdży

2 łyżki cukru

cukier waniliowy

200 g kwaśnej śmietany 12%


Nadzienie: marmolada



Sposób przygotowania:


1. Z śmietany, drożdży i cukru robimy rozczyn, pozostawiając do wyrośnięcia.

2. Mąkę z posiekanym masłem i cukrem waniliowym wyrabiamy dodając rozczyn. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce całą noc.

3. Kolejnego dnia ciasto wyrabiamy. Należy je rozwałkować, wyciąć koła i podzielić je na 8 części (tak jak pizzę) Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczką marmoladę i zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta. 

4. Rogaliki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 15-20 minut.

Z przepisu wyszły mi 24 rogaliki.








SMACZNEGO!



Rogate wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz