środa, 21 listopada 2012

Przekładaniec

Ciasto na blachę o wymiarach 36x25. Najlepsze na drugi dzień.

 

Składniki:


Ciasto:


500 g mąki pszennej

1 szklanka cukru

250 g margaryny

3 łyżki śmietany

3 łyżki miodu sztucznego

2 jaja

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:


3 szklanki mleka

7 łyżek cukru

2 żółtka

1 budyń waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

20 dag masła

Polewa:


czekolada, 5 łyżek mleka

100 g orzechów włoskich, 2 łyżki masła

Dodatkowo: powidła śliwkowe




Sposób przygotowania:


Ciasto:



1. Białka ubić. Żółtka wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki połączyć : mąkę, śmietanę, miód, żółtka z cukrem, białka, sodę oczyszczoną, margarynę.

2. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić je na trzy części.

3. Każdą część wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.

Krem:


1. 2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, cukier, mąkę, budyń waniliowy. Wymieszać. Dodać do mleka. Zagotować. Ostudzić.

2. Masło utrzeć na gładką masę. Dodawać po 1 łyżeczce budyniu.

Polewa:


1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka.

2. Orzechy pokroić. Zarumienić na maśle.


Na jeden placek położyć powidła śliwkowe. Docisnąć. Na drugi placek położyć krem. Na wierzch położyć trzeci placek. Polać przygotowaną polewą i posypać orzechami.




 

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Witam, wyróżniłam Twój blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
    http://jestesmytymcojemy.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń