Ciasto na blachę o wymiarach 36x25. Najlepsze na drugi dzień.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g margaryny
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu sztucznego
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
3 szklanki mleka
7 łyżek cukru
2 żółtka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
20 dag masła
Polewa:
czekolada, 5 łyżek mleka
100 g orzechów włoskich, 2 łyżki masła
Dodatkowo: powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Białka ubić. Żółtka wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki połączyć : mąkę, śmietanę, miód, żółtka z cukrem, białka, sodę oczyszczoną, margarynę.
2. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić je na trzy części.
3. Każdą część wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
Krem:
1. 2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, cukier, mąkę, budyń waniliowy. Wymieszać. Dodać do mleka. Zagotować. Ostudzić.
2. Masło utrzeć na gładką masę. Dodawać po 1 łyżeczce budyniu.
Polewa:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka.
2. Orzechy pokroić. Zarumienić na maśle.
Na jeden placek położyć powidła śliwkowe. Docisnąć. Na drugi placek położyć krem. Na wierzch położyć trzeci placek. Polać przygotowaną polewą i posypać orzechami.
Pyszny:)
OdpowiedzUsuńWitam, wyróżniłam Twój blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńhttp://jestesmytymcojemy.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html