czwartek, 8 listopada 2012

Kartoflanka - krem

Składniki:


4 średnie ziemniaki + 2 ugotowane

 1 duża pora

 3 średnie cebule

 5 ząbków czosnku

 1,5 l bulionu

 200 g boczku

 2 łyżki tymianku

 sól, pieprz

 3 listki laurowe


Sposób przygotowania:

 

1. Cebulę, pora, ziemniaki kroimy. Ząbki czosnku skrapiamy oliwą z oliwek lub masłem i podgrzewamy w mikrofalówce ok. 1 minuty.  Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Gotujemy ok. 30 minut. Następnie miksujemy blenderem.

2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni razem z wędzonym boczkiem.

Zupę podajemy z podsmażonymi ziemniakami i boczkiem.



 

SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz