Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
1/2 kg surowego boczku
400 g wątróbki z indyka
duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 kajzerka
6 jajek
gałka muszkatołowa
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu czarnego
3 listki laurowe
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Ćwiartki z kurczaka, boczek, wątróbkę umyć.
2. Ćwiartki z kurczaka z pokrojonym boczkiem włożyć do dużego garnka Dodać cebulę, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, pieprz, sól, listki laurowe. Zalać wodą. Gotować pod przykryciem przez godzinę.
3. Dodać wątróbkę i gotować jeszcze 20 minut.
4. Mięso zmielić w maszynce razem z marchewką, pietruszką, cebulą i kajzerką. Dodać żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Formę wysmarować olejem i napełnić masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz