piątek, 16 listopada 2012

Pierogi z farszem szpinakowo-serowym

 

Składniki: 

 

Farsz:

250 g mrożonego szpinaku

2 cebule 

3 ząbki czosnku
 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
 
200 g sera twarogu

150 g sera feta

pieprz, sól


Ciasto: 

3 szklanki mąki
 
pół łyżki soli

1 szklanka wrzącej wody
 
1 łyżka masła


Sposób przygotowania:


1. Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.
Dodać twaróg, fetę, gałkę muszkatołową, pieprz i sól . Wymieszać.

2. Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem. Wymieszać łyżką. Kiedy zrobi się letnie wyrobić ręką.

3. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nakładać farsz. Mocno skleić brzegi.

4. Od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować 3-5 minut we wrzącej osolonej wodzie.


SMACZNEGO!

3 komentarze: