Składniki:
Farsz:
250 g mrożonego szpinaku
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 g sera twarogu
150 g sera feta
pieprz, sól
Ciasto:
3 szklanki mąki
pół łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.
Dodać twaróg, fetę, gałkę muszkatołową, pieprz i sól . Wymieszać.
2. Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem. Wymieszać łyżką. Kiedy zrobi się letnie wyrobić ręką.
3. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nakładać farsz. Mocno skleić brzegi.
4. Od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować 3-5 minut we wrzącej osolonej wodzie.
ciekawy farsz:)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym pierogi ze szpinakowym farszem ;)
OdpowiedzUsuńI u mnie pierogi szpinakowo-serowe:-)
OdpowiedzUsuń