czwartek, 1 listopada 2012

Kotlety mielone z czosnkiem i surówką z marchewki

Kotlety mielone to tradycyjne danie, które najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Można podawać je zarówno na obiad jak  i na kolację czy imprezę. 

 

 

Składniki na kotlety mielone dla 4 osób:


0,5 kg mięsa mielonego z łopatki

1 jajko

starta bułka tarta

2 ząbki czosnku

sól, pieprz


Składniki na surówkę z marchewki:


0,5 kg marchwi

pół cytryny

cukier

Sposób przygotowania:


Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Smażyć na rozgrzanej patelni.

Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać cytrynę i cukier. Wymieszać.

Tradycyjnym dodatkiem do kotletów mielonych są ziemniaki, które można podawać z koperkiem, sosem, innymi dodatkami.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz