Kotlety mielone to tradycyjne danie, które najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Można podawać je zarówno na obiad jak i na kolację czy imprezę.
Składniki na kotlety mielone dla 4 osób:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
starta bułka tarta
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Składniki na surówkę z marchewki:
0,5 kg marchwi
pół cytryny
cukier
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Smażyć na rozgrzanej patelni.
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać cytrynę i cukier. Wymieszać.
Tradycyjnym dodatkiem do kotletów mielonych są ziemniaki, które można podawać z koperkiem, sosem, innymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz