Składniki:
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
1/4 szklanki śmietany 12%
1,5 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
75 g margaryny
cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki zalać letnim mlekiem. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
2. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
3. Mąkę przesiać, dodać śmietanę. Żółtka wymiesza z cukrem. Wszystkie składniki połączyć (mąkę, śmietanę, żółtka z cukrem, rozczyn z drożdży, szczyptę soli) Wyrabiać mieszadłem ok. 15 minut.
4. Do ciasta dodać roztopioną margarynę i mieszać 3 minuty. Dodać rodzinki. Wymieszać.
5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
6. W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i przełożyć do formy wysmarowanej margaryną. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
7. Piec w piekarniku na dolnej półce w temperaturze 180 st. C 40 minut.
8. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka.
9. Polewą polać wystudzoną babkę.
Ale żółciutka, pychotka:)
OdpowiedzUsuńWitam, wyróżniłam Twojego bloga do Liebster blog, reszta informacji u mnie na blogu nogawkuchni.blogspot.com, pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń