Przepis na tradycyjny, aromatyczny gulasz wieprzowy. Można go podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, ziemniakami.
Składniki
400 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
puszka fasoli czerwonej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 l wody
koncentrat pomidorowy
pół łyżeczki cukru
sól. pieprz, papryka słodka, szczypta ostrej papryki
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek pokroić w piórka.
2. Mięso pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Cebulę z mięsem podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
4. Składniki przełożyć do garnka, podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy, pół łyżeczki cukru, szczyptę papryki ostrej, łyżeczkę papryki słodkiej, listki laurowe, ziele angielskie oraz puszkę fasoli czerwonej. Zagotować. Dusić pod przykryciem półtorej godziny.
5. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody. Wymieszać. Dodać do gulaszu. Zagotować. Doprawić pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz