Tortille podajemy z chili con carne lub innym ulubionym nadzieniem. Do tradycyjnych tortilli używa się smalcu, natomiast można dodać masło czy margarynę.
Placki są pyszne, dużo lepsze niż te kupione w sklepie i zdecydowanie zdrowsze-nie zawierają sztucznych dodatków.
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g mąki kukurydzianej
6 g soli
420 g gorącej wody
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski. Dodać sól, masło i gorącą wodę. Zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na ok. 14 kuleczek.
3. Kuleczki rozwałkować na cienkie placki.
4. Smażyć na patelni BEZ DODATKU TŁUSZCZU do momentu kiedy wystąpią małe brązowe plamki.
Robiłam wczoraj, troche inną, ale też tortillę:)
OdpowiedzUsuń