Pierniczki po upieczeniu są twarde. Należy je przygotować co najmniej 2 tygodnie przed świętami żeby zdążyły zmięknąć. Po upieczeniu wkładamy je do pojemnika. Dekorowanie moich pierniczków zostawiam na okres przedświąteczny.
Składniki:
6 szklanek mąki
20 łyżek cukru
250 g margaryny
2 jajka
szklanka miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód podgrzać.
2. Mąkę przesiać, wlać ciepły miód. Wymieszać.
3. Dodać pozostałe składniki: cukier, margarynę, jajka, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto.
4. Na stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Resztki ciasta połączyć w kulkę i ponownie wyciąć pierniczki.
5. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C 8 minut.
6. Pierniczki dekorować przed podaniem, kiedy będą już miękkie.
Do dekoracji można użyć lukru, czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, posypek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz