piątek, 7 grudnia 2012

Kopytka

Kopytka możemy jeść z masłem i cukrem, polane ulubionym sosem. Mogą stanowić doskonały dodatek do gulaszu czy pieczeni.


Składniki:


800 g ziemniaków

1 jajko

250 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

 

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obrać, umyć, gotować w osolonym wrzątku 15 minut. Kiedy ziemniaki wystygną zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.

2. Ziemniaki połączyć z jajkiem, płaską łyżeczką soli i mąką. Zagnieść ciasto.

3. Na oprószonej mąką stolnicy uformować wałek o średnicy 2 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić skośne kawałki. 

4. Kopytka wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.


SMACZNEGO!

1 komentarz: