Kopytka możemy jeść z masłem i cukrem, polane ulubionym sosem. Mogą stanowić doskonały dodatek do gulaszu czy pieczeni.
Składniki:
800 g ziemniaków
1 jajko
250 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, gotować w osolonym wrzątku 15 minut. Kiedy ziemniaki wystygną zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki połączyć z jajkiem, płaską łyżeczką soli i mąką. Zagnieść ciasto.
3. Na oprószonej mąką stolnicy uformować wałek o średnicy 2 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić skośne kawałki.
4. Kopytka wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Kopytka są pyszne pod każdą postacią
OdpowiedzUsuń