poniedziałek, 3 grudnia 2012

Racuchy drożdżowe

 

Składniki:


50 g drożdży

1 i 1/2 szklanki mleka

500 g mąki

2 jajka

3 łyżki cukru

cukier waniliowy

70 g roztopionej margaryny


Sposób przygotowania:


1. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

2.  Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę rozpuścić. Żółtka wymieszać z cukrem. 

3. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka z cukrem, mąke, margarynę i białka. Ciasto wyrpbić. Odstawić na wyrośnięcia na 15 minut.

4. Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 3 minuty z każdej strony.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz