poniedziałek, 30 września 2013

Knedle ze śliwkami


Składniki:


600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

300 g mąki

szczypta soli

2 jajka

500 g wydrylowanych śliwek

Sposób przygotowania:


1. Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na kawałki. Z każdego zrobić placek. Na środku położyć śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepić i uformować kulkę.

3. Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia na wierzch 4 minuty.


Podawać ze śmietaną i cukrem.



SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Też coś podobnego robię i polecam :) Jeżeli macie jakieś kwaśne śliwki, zróbcie to i będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń