Składniki:
4 jabłka
200 g brązowego ryżu
3 szklanki wody
cukier
płaska łyżeczka soli
cynamon
łyżeczka masła
Sos:
1 jogurt naturalny
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Wodę wlać do garnka dodać sól, wsypać ryż, gotować do miękkości 40 minut.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażyć na patelni, dodać cukier i cynamon.
3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno położyć połowę ryżu, na to jabłka i znowu ryż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Pod koniec pieczenia polać sosem.
Właśnie dzisiaj jadłam taki obiadek przygotowany przez mamę Agatę:), a że jabłka miałyśmy bardzo słodkie nie potrzebowałyśmy dodatku cukru:) Było pyszne, smak dzieciństwa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń