wtorek, 10 września 2013

Torcik bezowy

 

Składniki na 2 blaty bezowe:


4 duże białka

szczypta soli

300 g cukru



Sposób przygotowania:


1. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając.

2. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Wyciąć.

3. Masę bezową wyłożyć na okręgi, wyrównać.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec 90 minut. Zostawić do wystygnięcia na całą noc.



Składniki na krem:


250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki cukru pudru


Sposób przygotowania:


1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek mascarpone.


Dodatkowo:


orzechy i śliwki suszone (pokrojone), 3 łyżki płynnego miodu


Wykonanie:


Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Na górę wyłożyć orzechy i suszone śliwki. Polać płynnym miodem.




SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Zostałam oczarowana tym torcikiem. Uwielbiam bezy:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń