Składniki na 2 blaty bezowe:
4 duże białka
szczypta soli
300 g cukru
Sposób przygotowania:
1. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając.
2. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Wyciąć.
3. Masę bezową wyłożyć na okręgi, wyrównać.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec 90 minut. Zostawić do wystygnięcia na całą noc.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek mascarpone.
Dodatkowo:
orzechy i śliwki suszone (pokrojone), 3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Na górę wyłożyć orzechy i suszone śliwki. Polać płynnym miodem.
Zostałam oczarowana tym torcikiem. Uwielbiam bezy:) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuń