Składniki:
220 g boczku
brokuł
250 g makaronu
Sos:
125 g sera feta
szklanka mleka
łyżka mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Dodatkowo: starta mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni.
2. Makaron ugotować al dente.
3. Do małego garnka wlać mleko, dodać pokruszoną fetę, zagotować, dodać łyżkę mąki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zagotować.
4. Brokuły umyć, pokroić na różyczki. Gotować 6 minut.
5. Makaron wymieszać z sosem serowym, dodać boczek i brokuły. Delikatnie wymieszać.
6. Rozłożyć w żaroodpornej formie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 20 minut. Przed końcem pieczenia posypać mozzarellą.
Uwielbiam wszelkie zapiekanki makaronowe, chętnie zjadłabym porcyjkę takiej :)
OdpowiedzUsuń