środa, 12 lutego 2014

Zupa fasolowa

Gęsta i rozgrzewająca zupa z fasoli idealna na zimę. Sycąca i zdrowa. Z niezwykłymi właściwościami fasoli możecie zapoznać się w tym poście:  kliknij tu. 
Do zupy można dodać wędzony boczek, podsmażony na patelni. 


Składniki:


250 g fasoli

2 średnie marchewki

seler

cebula

ząbek czosnku

puszka pomidorów krojonych

majeranek

pieprz, sól

łyżeczka papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki ostrej

1,5 litra wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej


 

Sposób przygotowania:


1. Fasolę namoczyć na całą noc. Następnie odcedzić. Zalać 1,5 l wody, gotować do miękkości.

2. Marchewkę, seler obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do fasoli.

3. Cebulę pokroić i piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na maśle. Dodać do zupy.

4. Pod koniec gotowania dodać pomidory z puszki. Doprawić pieprzem, solą, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Gotować 10 minut.

5. Z mąki ziemniaczanej przygotować zasmażkę. Połączyć z zupą.

 

 

 SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz