Gęsta i rozgrzewająca zupa z fasoli idealna na zimę. Sycąca i zdrowa. Z niezwykłymi właściwościami fasoli możecie zapoznać się w tym poście: kliknij tu.
Do zupy można dodać wędzony boczek, podsmażony na patelni.
Składniki:
250 g fasoli
2 średnie marchewki
seler
cebula
ząbek czosnku
puszka pomidorów krojonych
majeranek
pieprz, sól
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
1,5 litra wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Fasolę namoczyć na całą noc. Następnie odcedzić. Zalać 1,5 l wody, gotować do miękkości.
2. Marchewkę, seler obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do fasoli.
3. Cebulę pokroić i piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na maśle. Dodać do zupy.
4. Pod koniec gotowania dodać pomidory z puszki. Doprawić pieprzem, solą, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Gotować 10 minut.
5. Z mąki ziemniaczanej przygotować zasmażkę. Połączyć z zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz