Bezglutenowe kruche ciasto - łatwe, proste i szybkie w przygotowaniu
wypełnione boczkiem, cebulą i masą jajeczno-śmietanową.
Doskonałe danie
na obiad, kolację, imprezę, na ciepło i na zimno.
Smakuje rewelacyjnie.
Smakuje rewelacyjnie.
POLECAM!!!
Składniki ciasto kruche:
100 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
150 g margaryny
5 łyżek wody
1 łyżka ziół prowansalskich
3 g soli
Dodatki:
3 cebule
20 dag boczku
łyżeczka papryki ostrej
Składniki masa śmietanowo-jajeczna:
3 jajka
200 ml kwaśnej śmietany 12%
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć do zamrażalnika na 15 minut.
2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Składniki podsmażyć na patelni. Doprawić ostrą papryką.
3. W misce ubić jajka ze śmietaną. Dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.
4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.
5. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć boczek z cebulą. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut aż farsz się zetnie.
Wygląda smakowicie, nie lubię tylko mąki kukurydzianej.
OdpowiedzUsuń