poniedziałek, 10 lutego 2014

Tortilla hiszpańska z ziemniakami i szpinakiem

Tradycyjna tortilla hiszpańska to omlet z ziemniakami i cebulą. Natomiast dla urozmaicenia tego dania dodałam szpinak, który bogaty jest w wiele cennych składników, takich jak żelazo, kwas foliowy, potas, luteinę a także witaminy C, E, K, beta karoten i witaminy z grupy B.
Proste i zdrowe danie o znakomitym smaku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:


6 średniej wielkości ziemniaków

6 jajek

1 cebula

2 ząbki czosnku

250 g szpinaku mrożonego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obrać. Gotować w osolonej wodzie 10 min.

2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.

3. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na patelni.

4. Ziemniaki smażyć 10 minut, tak żeby się nie rozpadły.

5. Szpinak rozmrozić podsmażyć na patelni, dodać cebulę i czosnek, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

5. Do miski wbić jajka, dodać ziemniaki, szpinak. Dokładnie wymieszać.

6. Zawartość miski wlać na rozgrzaną patelnie. Smażyć na średnim ogniu aż spód będzie złocisty. (ok. 8 min.)

7. Talerzem nakryć patelnię, zrzucić tortillę i zsunąć nieusmażoną częścią tortilli na patelnię. Smażyć ok. 5 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz