Tradycyjna tortilla hiszpańska to omlet z ziemniakami i cebulą. Natomiast dla urozmaicenia tego dania dodałam szpinak, który bogaty jest w wiele cennych składników, takich jak żelazo, kwas foliowy, potas, luteinę a także witaminy C, E, K, beta karoten i witaminy z grupy B.
Proste i zdrowe danie o znakomitym smaku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:
6 średniej wielkości ziemniaków
6 jajek
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g szpinaku mrożonego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać. Gotować w osolonej wodzie 10 min.
2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.
3. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na patelni.
4. Ziemniaki smażyć 10 minut, tak żeby się nie rozpadły.
5. Szpinak rozmrozić podsmażyć na patelni, dodać cebulę i czosnek, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
5. Do miski wbić jajka, dodać ziemniaki, szpinak. Dokładnie wymieszać.
6. Zawartość miski wlać na rozgrzaną patelnie. Smażyć na średnim ogniu aż spód będzie złocisty. (ok. 8 min.)
7. Talerzem nakryć patelnię, zrzucić tortillę i zsunąć nieusmażoną częścią tortilli na patelnię. Smażyć ok. 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz