Tłusty czwartek tuż tuż... także do dzieła... robimy PĄCZKI...!!!
Z tego przepisu wychodzi 9 dużych pączków. Pączki wychodzą mięciutkie, puszyste...IDEALNE! Składniki:
350 g mąki pszennej
180 g ciepłego mleka
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
35 g drożdży
1 kieliszek wódki
50 g margaryny
szczypta soli
skórka z jednej cytryny
marmolada z dzikiej róży
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Zrobić rozczyn. (Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.)
2. Mąkę przesiać. Żółtka wymieszać z cukrem. Margarynę rozpuścić.
3. Rozczyn z mąką, żółtkami z cukrem, wódką, szczyptą soli, skórką z cytryny wymieszać. Wyrobić ciasto.
4. Margarynę rozpuścić. Dodać do wyrabianego ciasta.
5. Wyrobione ciasto uformować i kulę i odstawić do podwojenia objętości.
6. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na 1,5 cm grubości i szklanką wykrawać pączki. Odłożyć na blat i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
7. Po tym czasie smażyć pączki w oleju rozgrzanym do 175 st. C przez ok 2-3 minuty z każdej strony.
8. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy. Nadziewać marmoladą przy użyciu szprycy.
9. Jeszcze ciepłe polukrować: (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz