Składniki uszka:
Farsz:
250 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
2 cebule
pieprz, sól
Ciasto:
1/2 kg mąki
szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na patelni. Dodać podsmażoną cebulę.
2. Kapustę kiszoną gotować ok. 40 minut.
3. Pieczarki i kapustę przecisnąć przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
5. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól oraz ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 5 minut.
6. Rozwałkować ciasto, wycinać małe kółka, nakładać farsz. Złożyć ciasto na pół (tak jak pierogi), zwinąć na palcu i zlepić dwa końce.
7. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty.
Składniki barszcz czerwony:
4 buraki
2 l wody
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
por
sok z cytryny
łyżeczka cukru, 3 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 1 godzinę.
2. Do wywaru z warzyw dodać majeranek, sok z cytryny, cukier. Gotować 3 minuty.
3. Wyjąć warzywa, doprawić pieprzem i solą.
uwielbiam ;) i to jak :)
OdpowiedzUsuńmmm tęsknie za jego smakiem ;) od wigili nie jadłe chyba czas przypomniec sobie smaki wigili ;)
OdpowiedzUsuń