czwartek, 3 stycznia 2013

Uszka i barszcz czerwony

 

Składniki uszka:


Farsz:

250 g kiszonej kapusty

200 g pieczarek

2 cebule

pieprz, sól


Ciasto:

1/2 kg mąki

szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli


Sposób przygotowania:


1. Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na patelni. Dodać podsmażoną cebulę.

2. Kapustę kiszoną gotować ok. 40 minut.

3. Pieczarki i kapustę przecisnąć przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.

5. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól oraz ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 5 minut.

6. Rozwałkować ciasto, wycinać małe kółka, nakładać farsz. Złożyć ciasto na pół (tak jak pierogi), zwinąć na palcu i zlepić dwa końce. 

7. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty.



Składniki barszcz czerwony:


4 buraki

2 l wody

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 pietruszka

por

sok z cytryny

łyżeczka cukru, 3 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe


Sposób przygotowania:


1. Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 1 godzinę.

2. Do wywaru z warzyw dodać majeranek, sok z cytryny, cukier. Gotować 3 minuty.

3. Wyjąć warzywa, doprawić pieprzem i solą.



Smacznego!



2 komentarze:

  1. mmm tęsknie za jego smakiem ;) od wigili nie jadłe chyba czas przypomniec sobie smaki wigili ;)

    OdpowiedzUsuń