wtorek, 22 stycznia 2013

Piernik

 

Składniki:


1 szklanka cukru

250 g margaryny

1 szklanka mleka

1 przyprawa do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki miodu

2 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżka kakao

bakalie: orzechy, migdały, rodzynki


Sposób przygotowania:


1. Margarynę, miód, mleko, cukier i przyprawę do piernika włożyć do garnka, gotować 5 minut mieszając. Odstawić z gazu, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, zamieszać i odstawić na 10 minut.

2. Do garnka dodać mąkę, jajka, kakao i bakalie. Wymieszać.

3. Ciasto wyłożyć na blachę (podłużna blaszka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę.







SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz