Składniki:
Farsz:
250 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
2 cebule
pieprz, sól
Ciasto:
2 żółtka
50 g masła
20 g drożdży
175 g mąki
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Farsz:
1. Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na patelni. Dodać podsmażoną cebulę.
2. Kapustę kiszoną gotować ok. 40 minut.
3. Pieczarki i kapustę przecisnąć przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
Ciasto:
1. Mleko podgrzać. Włożyć pokruszone drożdże. Odstawić na 15 minut.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier. Wlać rozczyn, dodać mąkę. Wyrabiać przez około 5 minut, stopniowo dodawać masło. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
3. Na stolnicę posypać mąkę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt i podzielić ciasto na 2 paski. Na brzegu paska nałożyć farsz i zwinąć w rulonik od strony farszu. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
4. Paszteciki posmarować żółtkiem. Tępą stroną noża naciąć paski. Przenieść na blachę piekarnika i ułożyć łączeniem do dołu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
5. Paszteciki pokroić po ostudzeniu.
pewnie pracochłonne, ale też dobre
OdpowiedzUsuń