Składniki - ciasto:
5 jajek
tabliczka gorzkiej czekolady
125 g margaryny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szklanka cukru
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Składniki - krem:
500 g śmietany 36%
2 śmietan-fix
60 g cappuccino
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć, dodać żółtka, cukier, kawę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Połączyć z ciastem. Zmiksować.
4. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do170 st C przez 25 minut. Ciasto wystudzić.
5. Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cukier puder, cappuccino. Zmiksować.
6. Krem podzielić na dwie części (jedną mniejszą).
7. Ciasto przełożyć kremem, na wierzch położyć resztę kremu, oprószyć startą białą czekoladą.
o kurcze, ale mi teraz smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
pycha :) super jest to ciasto :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacyjnie, właśnie zabieram się za pieczenie. Ale będzie słodyczowa uczta, mniam:)
OdpowiedzUsuńAga