Składniki:
1 pierś z kurczaka
sól i pieprz
1 kulka mozzarelli
1 pęczek zielonych szparagów
100 g makaronu
Sos serowy:
125 g serka Philadelphia
plasterek sera żółtego
150 ml mleka
sól i pieprz
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Posypka:
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki tartego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pieprzem i solą. Usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Przygotować szparagi: odciąć końce, pokroić na 4cm kawałki, wrzucić do wrzącej wody. Gotować 3 minuty.
4. Sos serowy: do garnka włożyć serek, ser, mleko, przyprawy. Wymieszać na gładki sos.
5. Pierś z kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
6. Makaron w misce wymieszać ze szparagami i sosem serowym. Dodać rozkruszoną mozzarellę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do naczynia z piersią kurczaka.
7. Posypka: wszystkie składniki wymieszać.
8. Danie posypać posypką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (190 st. C) na 20 minut.
Świetne danie. Uwielbiam takie zapiekanki. W sam raz na zabranie ze sobą do pracy ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makarony a ten wygląda wyjątkowo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie ;) Ja też publikowałam niedawno podobne na blogu - też makaron z kremowym sosem, szparagami i chrupką posypką, tyle że bez kurczaka. Uwielbiam szparagi ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń