piątek, 7 czerwca 2013

Makaron z sosem serowym, piersią kurczaka i szparagami

Składniki:


1 pierś z kurczaka

sól i pieprz

1 kulka mozzarelli

1 pęczek zielonych szparagów

100 g makaronu

Sos serowy:


125 g serka Philadelphia

plasterek sera żółtego

150 ml mleka

sól i pieprz

1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Posypka:


2 łyżki bułki tartej

3 łyżki tartego sera

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:



1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pieprzem i solą. Usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.

2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

3. Przygotować szparagi: odciąć końce, pokroić na 4cm kawałki, wrzucić do wrzącej wody. Gotować 3 minuty.

4. Sos serowy: do garnka włożyć serek, ser, mleko, przyprawy. Wymieszać na gładki sos.

5. Pierś z kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

6. Makaron w misce wymieszać ze szparagami i sosem serowym. Dodać rozkruszoną mozzarellę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do naczynia z piersią kurczaka.

7. Posypka: wszystkie składniki wymieszać.

8. Danie posypać posypką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (190 st. C) na 20 minut.


 

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Świetne danie. Uwielbiam takie zapiekanki. W sam raz na zabranie ze sobą do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makarony a ten wygląda wyjątkowo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne danie ;) Ja też publikowałam niedawno podobne na blogu - też makaron z kremowym sosem, szparagami i chrupką posypką, tyle że bez kurczaka. Uwielbiam szparagi ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń