Składniki - ciasto:
250 g mąki
150 g margaryny
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki wody
Składniki - nadzienie:
700 g pomidorów
150 g sera
mozzarella
śmietana - 12%
2 jajka
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać margarynę, jajko, sól, 3 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty wysmarować margaryną. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować w formie.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C - ciasto piec przez 15 minut.
2. Pomidory zalać wrzątkiem. Zdjąć skórki. Pokroić w kostkę.
3. Ser zetrzeć na tarce, mozzarelle pokroić w kostkę. Do miski wbić 2 jajka, wlać śmietanę, dodać sery, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Wymieszać.
4. Resztę ciasta rozwałkować. Wyciąć paski.
5. Na upieczone ciasto wyłożyć pomidory, polać przygotowaną masą (jajka, śmietana, ser), ułożyć paski. Piec w piekarniku 20 minut.
Fajowe połączenie smaków na Twojej tarcie. Pycha!
OdpowiedzUsuńpyszna i efektowna :) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/dorsz-grillowany-pod-szpinakowa-kolderka/
OdpowiedzUsuń