poniedziałek, 11 lutego 2013

Tarta z pomidorami

 

Składniki - ciasto:


250 g mąki

150 g margaryny

1 łyżeczka soli

1 jajko

3 łyżki wody


Składniki - nadzienie:


700 g pomidorów

150 g sera

mozzarella

śmietana - 12%

2 jajka

 zioła prowansalskie

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać, dodać margarynę, jajko, sól, 3 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty wysmarować margaryną. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować w formie. 
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C - ciasto piec przez 15 minut.

2. Pomidory zalać wrzątkiem. Zdjąć skórki. Pokroić w kostkę.

3. Ser zetrzeć na tarce, mozzarelle pokroić w kostkę. Do miski wbić 2 jajka, wlać śmietanę, dodać sery, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Wymieszać.

4. Resztę ciasta rozwałkować.  Wyciąć paski.

5. Na upieczone ciasto wyłożyć pomidory, polać przygotowaną masą (jajka, śmietana, ser), ułożyć paski. Piec w piekarniku 20 minut.



SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Fajowe połączenie smaków na Twojej tarcie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna i efektowna :) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/dorsz-grillowany-pod-szpinakowa-kolderka/

    OdpowiedzUsuń