Ciasto doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy, uroczystości, czy święta. Należy przygotować je wcześniej - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po upieczeniu.
Składniki - ciasto:
1/2 kg mąki
3/4 szklanki cukru
200 g margaryny
2 łyżki miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru
200 g margaryny
2 łyżki miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody
Składniki-krem:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
9 łyżek kaszy manny
200 g masła
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny
Sposób przygotowania:
CIASTO:
1. Mąkę, cukier margarynę, miód, jajka, sodę oczyszczoną zagnieść.
2. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez 15 minut.
KREM:
1. Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Wsypać kaszę manną i energicznie mieszać. Gotować przez 5 minut. Ostudzić.
2. Utrzeć masło i dodawać po 1 łyżce ostudzonej kaszy.
3. Krem podzielić na dwie części.
4. Upieczone placki przełożyć kremem z kaszy.
5. Ciasto polać polewą czekoladową (czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka)
wygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuń