250 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
pół szklanki daktyli
pół szklanki rodzynek
2 łyżki miodu
300 g startej marchwi
200 ml oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
3/4 szklanki ciepłej wody
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
1. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.
2. Daktyle pokroić, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.
3. Rodzynki zalać wrzątkiem. Po 5 min zlać wodę.
4. Siemię lniane zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na 5 min.
5. Mąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawami.
6. Do startej marchewki dodać olej, siemię lniane, daktyle, rodzynki, miód.
7. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać.
8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz