Szarlotka na kruchym cieście z mąki żytniej ze świeżo startymi jabłkami. Idealne ciasto na niedziele. Smakuje i pachnie rewelacyjnie.
Składniki:
500 g mąki żytniej
2 łyżki cukru
200 g masła
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jabłka
Sposób przygotowania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać masło, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto.
2. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce ok. 20 min. Drugą część włożyć do zamrażalnika.
3. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
4. Na pierwszą część ciasta wyłożyć starte jabłka. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45-50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz