poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami kojarzą się chyba każdemu z dzieciństwem. W sezonie śliwkowym często pojawiają się u mnie na stole. To jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Dzisiaj knedle w wersji bezglutenowej, bez dodatku jajek. Równie smaczne i nie odbiegające w smaku od tych tradycyjnych. Knedle można podać polane masełkiem z cukrem, śmietaną bądź w wersji wegańskiej olejem rzepakowym. 

  Składniki:


1 kg ziemniaków 

350 g mąki ryżowej

sól

0,5 kg śliwek




Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ryżową. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki.

2. Śliwki wydrylować.

3. Ciasto podzielić na kawałki. Z każdego zrobić placek. Na środku położyć śliwkę. Dokładnie zlepić i uformować kulę.

4. Gotować w osolonej wodzie 5 min. od wypłynięcia knedla na wierzch.

5. Podawać polane olejem rzepakowym (w wersji wegańskiej) i cukrem bądź masłem.



SMACZNEGO!

środa, 26 sierpnia 2015

Ciasteczka z płatkami gryczanymi i wiórkami kokosowymi

Wegańskie, bezglutenowe ciasteczka z płatkami gryczanymi i wiórkami kokosowymi bez dodatku cukru, posłodzone syropem z daktyli i miodem. Idealna przekąska na drugie śniadanie np. dla dziecka do szkoły czy pracy. Ciastka są słodkie, kokosowe, po prosu pyszne. Polecam szczególnie miłośnikom kokosu;)  

 

Składniki:


85 g płatków gryczanych
85 g wiórków kokosowych
100 g zmielonych migdałów
pół szklanki daktyli
1 łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego
2 łyżki miodu
20 g mąki ziemniaczanej



Sposób przygotowania:


1. Pokrojone daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować. Dodać miód.

2. Do miski wrzucić płatki gryczane, wiórki kokosowe, zmielone migdały, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać zmiksowane daktyle z miodem. Wymieszać. W razie potrzeby (jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać wody).

3. Lepić kule wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 10-12 minut.



SMACZNEGO!

wtorek, 25 sierpnia 2015

Wegańskie, bezglutenowe ciasto marchewkowe

Idealne bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe bez dodatku cukru. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory jadłam. Przygotowanie bezglutenowego wypieku bez dodatku jajek i mleka  na prawdę jest możliwe. Ciasto wychodzi wilgotne, miękkie, nie kruszy się... jest przepyszne... mogłabym jeść je codziennie.

Składniki:


250 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
pół szklanki daktyli
pół szklanki rodzynek
2 łyżki miodu
300 g startej marchwi
200 ml oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
3/4 szklanki ciepłej wody
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej




Sposób przygotowania:


1. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.

2. Daktyle pokroić, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.

3. Rodzynki zalać wrzątkiem. Po 5 min zlać wodę.

4. Siemię lniane zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na 5 min.

5. Mąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawami.

6. Do startej marchewki dodać olej, siemię lniane, daktyle, rodzynki, miód.

7. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać.

8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 min.

SMACZNEGO!



poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście z mąki żytniej ze świeżo startymi jabłkami. Idealne ciasto na niedziele. Smakuje i pachnie rewelacyjnie.  


Składniki:


500 g mąki żytniej

2 łyżki cukru

200 g masła

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 duże jabłka

 

 

Sposób przygotowania:


1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać  masło, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie części.  Jedną część rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce ok. 20 min. Drugą część włożyć do zamrażalnika.

3. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce na średnich oczkach.

4. Na pierwszą część ciasta wyłożyć starte jabłka. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45-50 min.



SMACZNEGO!