Knedle ze śliwkami kojarzą się chyba każdemu z dzieciństwem. W sezonie śliwkowym często pojawiają się u mnie na stole. To jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Dzisiaj knedle w wersji bezglutenowej, bez dodatku jajek. Równie smaczne i nie odbiegające w smaku od tych tradycyjnych. Knedle można podać polane masełkiem z cukrem, śmietaną bądź w wersji wegańskiej olejem rzepakowym.
Składniki:
1 kg ziemniaków
350 g mąki ryżowej
sól
0,5 kg śliwek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ryżową. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki.
2. Śliwki wydrylować.
3. Ciasto podzielić na kawałki. Z każdego zrobić placek. Na środku położyć śliwkę. Dokładnie zlepić i uformować kulę.
4. Gotować w osolonej wodzie 5 min. od wypłynięcia knedla na wierzch.
5. Podawać polane olejem rzepakowym (w wersji wegańskiej) i cukrem bądź masłem.