środa, 30 stycznia 2013

Kotlety rybne w sosie cytrynowym

 

Składniki:


1 kg dorsza

1 cebula

pół bułki

1 jajko

sól, pieprz


SOS:


1 cytryna

śmietana 12%

250 ml bulionu 

sól, pieprz

łyżeczka przyprawy do ryb


Sposób przygotowania:


1. Filety z dorsza zmielić w maszynce do mielenia z cebulą i bułką. Do masy dodać jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

2. Zetrzeć skórkę z cytryny.

3. Bulion podgrzać, dodać śmietanę, skórkę z cytryny, sól, pieprz, przyprawę do ryby, sok z cytryny do smaku.

4. Kotlety rybne podawać z sosem cytrynowym.




SMACZNEGO!




poniedziałek, 28 stycznia 2013

Tarta z jabłkami

 

Składniki:


225 g mąki

125 g margaryny

pół szklanki cukru

2 żółtka

łyżeczka proszku do pieczenia

mus jabłkowy: 0,5 kg jabłek, cukier, cynamon

Sposób przygotowania:


1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, mąkę, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.

2. Z ciasta odłożyć mniejszą część, pozostałą wyłożyć na blasze. Wyłożyć mus jabłkowy, który należy przygotować jak w przepisie tu. Na wierzch ułożyć paski z reszty ciasta.

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 20 minut. 

4. Tartę posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO!

sobota, 26 stycznia 2013

Leczo



 Składniki:


200 g fasolki szparagowej

1 puszka fasoli czerwonej

puszka pomidorów w puszce

250 g pieczarek

1 papryka

1 cebula

1 ząbek czosnku

5 parówek

300 ml wody

ketchup pikantny

sól, pieprz, papryka ostra

 

Sposób przygotowania:


1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę umyć i pokroić w kostkę.

2. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na patelni. Doprawić pieprzem i solą.

3. Parówki pokroić w plastry i naciąć.

4. Pieczarki, pomidory, fasolkę, paprykę, cebulę, czosnek wrzucić do garnka. Dodać ketchup, wodę. Gotować ok. 20 minut. Doprawić sola, pieprzem, papryką ostrą.


SMACZNEGO!

wtorek, 22 stycznia 2013

Piernik

 

Składniki:


1 szklanka cukru

250 g margaryny

1 szklanka mleka

1 przyprawa do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki miodu

2 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżka kakao

bakalie: orzechy, migdały, rodzynki


Sposób przygotowania:


1. Margarynę, miód, mleko, cukier i przyprawę do piernika włożyć do garnka, gotować 5 minut mieszając. Odstawić z gazu, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, zamieszać i odstawić na 10 minut.

2. Do garnka dodać mąkę, jajka, kakao i bakalie. Wymieszać.

3. Ciasto wyłożyć na blachę (podłużna blaszka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę.







SMACZNEGO!

sobota, 19 stycznia 2013

Karkówka w sosie

 

Składniki:


1 kg karkówki

0,5 kg pieczarek

marynata: 2 łyżki oleju,1 łyżeczka soli, pieprz, 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka papryki.

SOS: 


10 łyżek wody

3 łyżki cukru

5 łyżek octu jabłkowego

5 łyżek magi

5 łyżek ketchupu

6 łyżeczek koncentratu pomidorowego


Sposób przygotowania:


1. Karkówkę pokroić w plastry, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 12 h.

2. Podsmażyć karkówkę, pieczarki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

3. Wszystkie składniki na sos podgrzać i zalać mięso.

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę.



SMACZNEGO!

 

czwartek, 17 stycznia 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa

 

 Składniki:


5  ziemniaków

3 marchewki

puszka groszku

3 duże ogórki kiszone

4 jajka

1 jabłko

sól, pieprz

majonez


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i marchewkę obrać i gotować około 30 minut. 

2. Jajka ugotować na twardo.

3. Ziemniaki, marchewkę jabłko, ogórki kiszone, jajko pokroić w kostkę. Dodać groszek, sól, pieprz i majonez. Dokładnie wymieszać.


SMACZNEGO!

środa, 16 stycznia 2013

Kostka Cappuccino

 

Składniki - ciasto:


5 jajek

tabliczka gorzkiej czekolady

125 g margaryny

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

szklanka cukru

125 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia:


Składniki - krem:


500 g śmietany 36%

2 śmietan-fix

60 g cappuccino

1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:


1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

2. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć, dodać żółtka, cukier, kawę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Połączyć z ciastem. Zmiksować.

4. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do170 st C przez 25 minut. Ciasto wystudzić.

5. Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cukier puder, cappuccino. Zmiksować.

6. Krem podzielić na dwie części (jedną mniejszą).

7. Ciasto przełożyć kremem, na wierzch położyć resztę kremu, oprószyć startą białą czekoladą.

 

SMACZNEGO!

niedziela, 13 stycznia 2013

Orzechowiec

 

Składniki - ciasto:


1/2 kg mąki

250 g margaryny

1 szklanka cukru

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. 

Składniki - masa orzechowa:


2 szklanki orzechów włoskich

130 g masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:


1. Orzechy pokroić. Masło rozpuścić na patelni. Dodać cukier, orzechy, miód. Gotować ok. 5 minut.

2. Jeden placek piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 minut.

3. Na drugi placek wyłożyć masę orzechową i piec w piekarniku przez 15 minut.

4. Placki przełożyć dżemem agrestowym lub powidłami śliwkowymi. 



SMACZNEGO!