Składniki - ciasto:
1/2 kg mąki
250 g margaryny
250 g margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
Składniki - masa orzechowa:
2 szklanki orzechów włoskich
130 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Orzechy pokroić. Masło rozpuścić na patelni. Dodać cukier, orzechy, miód. Gotować ok. 5 minut.
2. Jeden placek piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 minut.
3. Na drugi placek wyłożyć masę orzechową i piec w piekarniku przez 15 minut.
4. Placki przełożyć dżemem agrestowym lub powidłami śliwkowymi.
Też taki robię tylko jeszcze przekładam kremem:)
OdpowiedzUsuń