czwartek, 21 maja 2015

Ciastka z płatkami owsianymi, słonecznikiem i daktylami

Macie ochotę na coś słodkiego i zdrowego? Wypróbujcie przepis na  bezglutenowe (jeżeli używamy płatków owsianych bezglutenowych) ciasteczka z płatkami owsianymi, słonecznikiem i daktylami. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu. Sprawdzają się doskonale jako słodki dodatek do kawy czy przekąska w ciągu dnia.

Składniki:


1 szklanka płatków owsianych,

1 szklanka daktyli,

pół szklanki ziaren słonecznika,

łyżka miodu,

cynamon.


 

Sposób przygotowania:


1. Daktyle namoczyć na ok. 1 godzinę w wodzie.

2. Do daktyli dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika, miód i cynamon. Zmiksować na gładką masę.

3. Uformować ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

 

SMACZNEGO!



czwartek, 7 maja 2015

Bezglutenowe ciasteczka z płatkami owsianymi i bananami

Bezglutenowe ciasteczka z płatkami owsianymi, bananem, daktylami i jagodami goi. Pyszne i zdrowe gotowe w zaledwie parę minut. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, upiec i ciasteczka gotowe. Sprawdzają się doskonale jako przekąska w ciągu dnia.


 Składniki:


200 g płatków owsianych bezglutenowych

8 daktyli

garść jagód goi

2 łyżki miodu

2 banany

10 g nasion chia

30 g wiórków kokosowych



Sposób przygotowania:


1. Daktyle z jagodami goi namoczyć w wodzie (ok. 1 h).

2.  Banany z daktylami i jagodami goi zmiksować, dodać płatki owsiane, miód, nasiona chia i wiórki kokosowe, połączyć w jednolitą masę.

3. Formować ciastka, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C



SMACZNEGO!