Aromatyczne danie z ryżem, soczewicą, marchewką, pietruszką, mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
Składniki: (6 porcji)
300 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
200 g ryżu
1 szklanka czerwonej soczewicy
Bulion:
2 duże marchewki
1 pietruszka
natka pietruszki
sól, pieprz
4 szklanki wody
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
1. Bulion: Do garnka wlać 4 szklanki wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i natkę pietruszki. Dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz. Gotować 20 minut.
2. Sos pomidorowy: Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażyć ok 3 minuty. Dodać pomidory w puszce.Rozdrobnić widelcem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem
3. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Usmażyć rozdrabniając widelcem. Doprawić słodką i ostrą papryką.
4. Do mięsa mielonego dodać ryż. Wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać soczewicę. Wymieszać. Wlać sos pomidorowy.
5. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut., Potrawa wraz z upływem czasu gęstnieje.
SMACZNEGO!