Składniki:
200 g margaryny
200 g cukru
200 g śmietany 12%
3 jajka
cukier waniliowy
300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g kakao
Polewa:
100 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Sposób przygotowania:
1. Margarynę z cukrem ubić mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Jajka ze śmietaną ubić mikserem w oddzielnej misce.
3. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
4. Wszystkie składniki połączyć mikserem na małych obrotach.
5. Masę włożyć do formy keksowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez 65-70 minut.
6. Ciasto polać polewą czekoladową.
Uwielbiam murzynka! Wygląda przepysznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń