piątek, 30 listopada 2012

Placuszki z jabłkami

  
Placuszki z jabłkami to doskonały pomysł na podwieczorek jak i na słodki obiad. Najbardziej smakują mi na zimno, natomiast mój mąż zajada się ciepłymi. Aromat cynamonu i wanilii unosi się po całym mieszkaniu.
Przepis jest nieskomplikowany, a placki wychodzą wyśmienite.

Składniki:


160 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

2 łyżki cukru

cukier waniliowy

pół łyżeczki cynamonu

200 g jogurtu naturalnego

100 g mleka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


Sposób przygotowania: 


1. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Każdą z ćwiartek pokroić na podłużne 4-5 części.

2. Żółtka wymieszać z cukrem, mąką, mąką ziemniaczaną, cynamonem, solą, jogurtem naturalnym, proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do pozostałych składników. Delikatnie wymieszać.

4. Dodać jabłka. Wymieszać.

5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony.

6. Podawać posypane cukrem pudrem lub konfiturami.

SMACZNEGO!



środa, 28 listopada 2012

Pasztet


 

Składniki:


3 ćwiartki z  kurczaka

1/2 kg surowego boczku

400 g wątróbki z indyka

duża cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1 kajzerka

6 jajek

gałka muszkatołowa

6 ziarenek ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu czarnego

3 listki laurowe

sól, pieprz



Sposób przygotowania


1. Ćwiartki z kurczaka, boczek, wątróbkę umyć.

2. Ćwiartki z kurczaka z pokrojonym boczkiem włożyć do dużego garnka Dodać cebulę, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, pieprz, sól, listki laurowe. Zalać wodą. Gotować pod przykryciem przez godzinę.

3. Dodać wątróbkę i gotować jeszcze 20 minut.

4. Mięso zmielić w maszynce razem z marchewką, pietruszką, cebulą i kajzerką. Dodać żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Formę wysmarować olejem i napełnić masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 25 minut.



SMACZNEGO!

wtorek, 27 listopada 2012

Rosół

 

 

Składniki:


ćwiartka z kurczaka

3 marchewki

1 pietruszka

por

kawałek selera

natka pietruszki

1,5 l wody

sól

3 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 ziarenka pieprzu
 

Sposób przygotowania:


1. Mięso umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Zdjąć szumowinę. Zmniejszyć ogień. Posolić. Gotować 30 minut.

2. Warzywa obrać i dodać do rosołu. Gotować półtorej godziny. Doprawić.

Rosół podawać z makaronem.

SMACZNEGO!

poniedziałek, 26 listopada 2012

Kaczka

 

Składniki:


2 udka z kaczki

5 skrzydełek z kaczki

3 jabłka

sól, pieprz

4 łyżeczki majeranku

1 łyżka oleju.



Sposób przygotowania:


1. Mięso umyć, oczyścić.

2. Przygotować marynatę: łyżka oleju, sól, pieprz, majeranek

3. Kaczkę natrzeć marynatą i odstawić na noc do lodówki.

4. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.

5. Kaczkę włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, przełożyć jabłkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C 2 godziny.


SMACZNEGO!

piątek, 23 listopada 2012

Babka drożdżowa



Składniki:


20 g świeżych drożdży

1/4 szklanki lekko ciepłego mleka

1/4 szklanki śmietany 12%

1,5 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

1/2 szklanki cukru

75 g margaryny

cukier waniliowy

szczypta soli

1/2 szklanki rodzynek



Sposób przygotowania:



1. Drożdże pokruszyć do miseczki zalać letnim mlekiem. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Margarynę rozpuścić i ostudzić.

3. Mąkę przesiać, dodać śmietanę. Żółtka wymiesza z cukrem. Wszystkie składniki połączyć (mąkę, śmietanę, żółtka z cukrem, rozczyn z drożdży, szczyptę soli) Wyrabiać mieszadłem ok. 15 minut.

4. Do ciasta dodać roztopioną margarynę i mieszać 3 minuty. Dodać rodzinki. Wymieszać.

5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

6. W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i przełożyć do formy wysmarowanej margaryną. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

7. Piec w piekarniku na dolnej półce w temperaturze 180 st. C 40 minut.

8. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka.

9. Polewą polać wystudzoną babkę.

SMACZNEGO!

czwartek, 22 listopada 2012

Gulasz z piersi kurczaka




Składniki:


1 podwójna pierś z kurczaka

1 pomidor

1 cebula

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 jajka

pęczek natki pietruszki

bułka tarta

sól, pieprz, papryka słodka

3 szklanka bulionu drobiowego

2 łyżki mąki


Sposób przygotowania:


1. Kotlety pokroić na małe kawałki. Rozklepać. Doprawić, solą, pieprzem, papryką słodką. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć ok. 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

2. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w paski.

3. Bulion zagotować, dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, usmażone kotlety, pomidora i cebulę. Gotować 20 minut.

4. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody. Wlać do gulaszu. Zagotować.

5. Natkę pietruszki pokroić. Dodać do wywaru i dusić pod przykryciem 5 minut.



SMACZNEGO!


środa, 21 listopada 2012

Przekładaniec

Ciasto na blachę o wymiarach 36x25. Najlepsze na drugi dzień.

 

Składniki:


Ciasto:


500 g mąki pszennej

1 szklanka cukru

250 g margaryny

3 łyżki śmietany

3 łyżki miodu sztucznego

2 jaja

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:


3 szklanki mleka

7 łyżek cukru

2 żółtka

1 budyń waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

20 dag masła

Polewa:


czekolada, 5 łyżek mleka

100 g orzechów włoskich, 2 łyżki masła

Dodatkowo: powidła śliwkowe




Sposób przygotowania:


Ciasto:



1. Białka ubić. Żółtka wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki połączyć : mąkę, śmietanę, miód, żółtka z cukrem, białka, sodę oczyszczoną, margarynę.

2. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić je na trzy części.

3. Każdą część wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.

Krem:


1. 2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, cukier, mąkę, budyń waniliowy. Wymieszać. Dodać do mleka. Zagotować. Ostudzić.

2. Masło utrzeć na gładką masę. Dodawać po 1 łyżeczce budyniu.

Polewa:


1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka.

2. Orzechy pokroić. Zarumienić na maśle.


Na jeden placek położyć powidła śliwkowe. Docisnąć. Na drugi placek położyć krem. Na wierzch położyć trzeci placek. Polać przygotowaną polewą i posypać orzechami.




 

SMACZNEGO!



wtorek, 20 listopada 2012

Jabłecznik na kruchym cieście


 

Składniki:


3 szklanki mąki

szklanka cukru

1 kostka palmy

2 łyżki śmietany

4 żółtka

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia


1,5 kg jabłek

cukier, cynamon


Sposób przygotowania:


1. Do miski wsypać żółtka rozmieszane z cukrem, mąkę, palmę, śmietanę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

2. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część wsadzić do zamrażalnika na godzinę.

3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Rozwałkować pierwszą część ciasta.

4. Przygotować mus jabłkowy: jabłka obierać, pokroić, gotować około 30 minut, dodać cukier i cynamon.

5. Na pierwszą część ciasta wyłożyć mus jabłkowy.

6. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

7. Piec w temperaturze 180 st. C 45 minut.

8. Wystudzone ciasto polać lukrem.


SMACZNEGO!