Placuszki z jabłkami to doskonały pomysł na podwieczorek jak i na słodki obiad. Najbardziej smakują mi na zimno, natomiast mój mąż zajada się ciepłymi. Aromat cynamonu i wanilii unosi się po całym mieszkaniu.
Przepis jest nieskomplikowany, a placki wychodzą wyśmienite.
Przepis jest nieskomplikowany, a placki wychodzą wyśmienite.
Składniki:
160 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
pół łyżeczki cynamonu
200 g jogurtu naturalnego
100 g mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Każdą z ćwiartek pokroić na podłużne 4-5 części.
2. Żółtka wymieszać z cukrem, mąką, mąką ziemniaczaną, cynamonem, solą, jogurtem naturalnym, proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do pozostałych składników. Delikatnie wymieszać.
4. Dodać jabłka. Wymieszać.
5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony.
6. Podawać posypane cukrem pudrem lub konfiturami.