poniedziałek, 7 września 2015

Drożdżówki z kruszonką i powidłami śliwkowymi

Pyszne drożdżówki z mąki żytniej z kruszonką z dodatkiem domowych powideł śliwkowych to idealna propozycja na drugie śniadanie. Z przepisu wychodzi 7-8 drożdżówek.

Składniki:


250 g mąki żytniej
35 g oleju rzepakowego
szczypta soli
2 łyżki cukru
14 g drożdży
1 jajko
100 ml wody
powidła śliwkowe bądź inna konfitura



Sposób przygotowania:


1. Z wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.

2. Do rozczynu dodać jajka, mąkę, szczyptę soli, olej i wyrabiać ok 5 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości. 

3. Ciasto podzielić na 7-8 części. Uformować drożdżówki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ostawić do wyrośnięcia na ok 15 min.

4. Po wyrośnięciu  na środku drożdżówki położyć dwie łyżki powideł śliwkowych i posypać kruszonką. (do ciasta, które pozostało w misce dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, wyrobić palcami)

5. Piec w temp. 200 st. C 20 minut. Wystudzić na kratce. 


SMACZNEGO!