Składniki:
9 płatków lasagne
mozzarella do posypania
Nadzienie:
100 g sera feta
200 g szpinaku
1 ząbek czosnku
łyżka śmietany
1 cukinia
1 jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sos beszamelowy:
400 ml mleka
łyżka mąki
łyżka masła
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć na patelnie i podgrzać.
2. Do cukinii dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić 5 minut.
3. Do miski włożyć zawartość patelni, dodać pokruszony ser feta, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać dodając jajko.
4. Zagotować wodę w garnku włożyć płaty lasagne, gotować 2 minuty.
5. Sos beszamelowy: roztopić masło na patelni dodać mąkę, smażyć 2 minuty, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową
6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć 3 płaty lasagne, wyłożyć połowę farszu, przykryć 3 płatami lasagne, wyłożyć resztę farszu, przykryć 3 płatami lasagne. Na wierzch polać sos beszamelowy.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut. Przed wyjęciem posypać startą mozzarellą.
SMACZNEGO!