sobota, 31 sierpnia 2013

Leniwe

 

Składniki:


400 g sera białego twarogowego

2 jajka

1 szklanka mąki

szczypta soli

Sposób przygotowania:


1. Ser dokładnie rozgnieść praską, dodać jajko, mąkę i sól. Zagnieść ciasto.

2. Z ciasta formować wałki i odcinać kawałki.

3. Wrzucać do osolonej wody, gotować chwilę do wypłynięcia na wierzch.



SMACZNEGO!

piątek, 30 sierpnia 2013

Lasagne ze szpinakiem, fetą i cukinią

 

Składniki:


9 płatków lasagne

mozzarella do posypania


Nadzienie:


100 g sera feta

200 g szpinaku

1 ząbek czosnku

łyżka śmietany

1 cukinia

1 jajko

sól, pieprz

gałka muszkatołowa


Sos beszamelowy:


400 ml mleka

łyżka mąki

łyżka masła

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz


Sposób przygotowania:


1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć na patelnie i podgrzać.

2. Do cukinii dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić 5 minut.

3. Do miski włożyć zawartość patelni, dodać pokruszony ser feta, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać dodając jajko.

4. Zagotować wodę w garnku włożyć płaty lasagne, gotować 2 minuty.

5. Sos beszamelowy: roztopić masło na patelni dodać mąkę, smażyć 2 minuty, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową

6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć 3 płaty lasagne, wyłożyć połowę farszu, przykryć 3 płatami lasagne, wyłożyć resztę farszu, przykryć 3 płatami lasagne. Na wierzch polać sos beszamelowy.

7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut. Przed wyjęciem posypać startą mozzarellą.


SMACZNEGO!

czwartek, 29 sierpnia 2013

Makaron z boczkiem, brokułem, suszonymi pomidorami i fetą.

 

Składniki:


200 g makaronu

200 g boczku

1 brokuł

3/4 słoika suszonych pomidorów

100 g sera feta

2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

sól, pieprz

SOS:


1 żółtko

1 jogurt naturalny

2 łyżki wody

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotować al dente.

2. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni.

3. Brokuły ugotować w osolonej wodzie.

4. Suszone pomidory pokroić w paski, fetę pokroić w kostkę. Dodać do boczku. Wymieszać. Smażyć 1 minute. Dodać brokuły. Wymieszać.

5. Makaron dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem i solą.

6. Składniki sosu wymieszać. Wlać do zawartości patelni. Wymieszać. Smażyć 1 minutę.

SMACZNEGO!

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Makaron z cukinią, boczkiem i sosem a'la carbonara

 

Składniki:


200 g makaronu

200 g boczku

2 cukinie

4 łyżki tartego sera

Sos:


2 żółtka

3 łyżki śmietany

1 łyżka oliwy

pieprz i sól

Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

2. Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na patelni.

3. Cukinie zetrzeć na tarce, dodać do boczku, smażyć ok. 5 minut.

4. Wymieszać składniki sosu.

5. Do zawartości patelni dodać makaron, wlać sos i wszystko wymieszać.Na koniec posypać serem.


SMACZNEGO!

czwartek, 22 sierpnia 2013

Tarta jabłkowa

 

Składniki na kruche ciasto:


170 g mąki

150 g cukru

110 g margaryny

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki nadzienie jabłkowe:


5 jabłek

3 łyżki cukru

pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:


1. Składniki na ciasto zagnieść. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.

2. Na patelnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier i cynamon. Gotować co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Ostudzić.

3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.

4. Jedną część wyłożyć na blasze, oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka. Wyłożyć na górę rozwałkowaną drugą cześć ciasta.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40 min.

 

SMACZNEGO!

środa, 21 sierpnia 2013

Makaron ze szpinakiem i fetą

 

Składniki:


200 g makaronu

250 g szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka śmietany

100 g fety

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

2. Szpinak dusić na patelni z czosnkiem. Dodać łyżkę śmietany, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Do szpinaku dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać.

4. Makaron połączyć ze szpinakiem. Dusić ok. 3 minuty.



SMACZNEGO!

wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym


 Składniki (ok. 45 ciasteczek):


1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka masła orzechowego

60 g masła

1 szklanka  cukru

2  jajka

100 g   drobno pokrojonej czekolady


Sposób przygotowania:


 1. Masło orzechowe, masło i cukier utrzeć.

2. Dodać jajka, wymieszać.

3. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i zmiksować. Na końcu dodać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać.

4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżkę ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

 

Smacznego!