Quiche lorraine to placek lotaryński, którego podstawą jest kruche ciasto wypełnione boczkiem, cebulą i masą jajeczno-śmietanową. Smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno. Polecam na obiad lub kolację.
Składniki ciasto kruche:
175 g mąki pszennej
125 g margaryny
100 g żółtego sera
3 łyżki wody
1 łyżka ziół prowansalskich
3 g soli
Dodatki:
3 cebule
20 dag boczku
ząbek czosnku
łyżeczka papryki ostrej
Składniki masa śmietanowo-jajeczna:
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany 12%
jogurt naturalny
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, starty żółty ser , zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć do zamrażalnika.
2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki podsmażyć na patelni. Doprawić ostrą papryką.
3. W misce ubić jajka ze śmietaną i jogurtem. Dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.
4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.
5. Ciasto wyjąć z piekarnika. Ułożyć boczek z cebulą. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut aż farsz się zetnie.
SMACZNEGO!